فهرست مطالب
آیا شیربها در قانون وجود دارد ؟
شیربها مبلغی امی باشد که قبل از ازدواج عروس و داماد و جدا از مهریه، توسط داماد و خانواده ی او به عروس علی الخصوص مادر عروس پرداخت می شود. این مبلغ در عقد نکاح در معدود خانواده های ایرانی رواج دارد و در برخی فرهنگ ها و سنت ها به عنوان هدیه به خانواده ی عروس پرداخت می شود و در برخی سنت ها نیز به عنوان هدیه ای برای مادر عروس بابت شیری است که به دخترش داده است.
حال جواب سؤال شما در قانون در خصوص شیربها صحبت خاصی نشده است و مقرره ای در مورد آن وجود ندارد اما برای تحلیل آن لزوماً می بایستی به عمومات، قصد طرفین و عرف مراجعه کرد به این دلیل که این مبلغ به طور مستقیم و صریح در قوانین مدنی ایران تعریف نشده و الزامی برای پرداخت آن وجود ندارد.
شیربها در قانون اسلام وجود ندارد و اگر داماد راضی به پرداخت نباشد، گرفتن آن حرام است.
وضعیت قانونی
در قانون ایران شیربها تعریف نشده است اما اگر شما می خواهید از وضعیت قانونی آن تا حدودی آگاه شوید نکات زیر را بخوانید :
- قانون مدنی ایران به طور مشخص به موضوع شیربها نپرداخته است.
- پرداخت این مبلغ بیشتر به عنوان یک رسم و عرف اجتماعی در برخی مناطق ایران رواج دارد و الزام قانونی برای آن وجود ندارد.
- اگر قبل از عقد داماد قبول کند که این مبلغ را بپردازد، پرداخت آن بر ذمه اوست و باید آن را پرداخت کند.
- رسم دریافت این مبلغ هنوز در برخی از شهرهای ایران متداول است.
- اگر در قرارداد ازدواج، پرداخت این مبلغ به صورت صریح ذکر شده باشد و طرفین بر سر آن توافق کرده باشند، دادگاه میتواند بر اساس توافق طرفین، زوج را به پرداخت آن ملزم کند.
- شیربها و مهریه دو مفهوم کاملاً متفاوت هستند. مهریه حقی است قانونی برای زن که در عقدنامه ذکر میشود و در صورت وقوع طلاق یا سایر شرایط قانونی، زن میتواند آن را مطالبه کند. در حالی که شیربها بیشتر جنبهی سنتی و قراردادی دارد و الزام قانونی برای پرداخت آن وجود ندارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مهریه و قوانین آن می توانید کلیک کنید.
نکات مطالبه شیربها
دریافت و مطالبه این مبلغ نیز نکاتی دارد که شما باید آن را در نظر داشته باشید که در زیر به نکات مطالبه شیربها اشاره شده است :
- عدم اجبار قانونی برای پرداخت شیر بها: حتی اگر در قرارداد ازدواج به پرداخت آن اشاره شده باشد، این بدان معنا نیست که زن یا خانواده اش میتوانند هر مبلغی را به عنوان شیربها مطالبه کنند. دادگاه با توجه به عرف و شرایط موجود، مبلغ مناسب را تعیین خواهد کرد.
- پس گرفتن شیربها: اگر ازدواج صورت نگیرد و این مبلغ پرداخت شده باشد، معمولاً داماد میتواند مبلغ پرداختی را پس بگیرد، مگر اینکه در قرارداد ازدواج شرط دیگری ذکر شده باشد.
- مشورت با وکیل: در صورت بروز هرگونه اختلاف یا ابهام در این خصوص بهتر است با یک وکیل خانواده مشورت کنید تا با توجه به شرایط خاص پرونده، شما را در این راه همراهی کند و به شما کمک کند تا تصمیم درستی بگیرید.
سوالات متداول
شیربها چیست؟
مبلغی است که معمولاً در برخی فرهنگها و مناطق به عنوان هدیه یا کمک به خانواده عروس، قبل از ازدواج پرداخت میشود.
آیا شیربها در قانون ایران الزامی است؟
خیر، پرداخت آن در قانون ایران الزامی نیست و بیشتر به عنوان یک رسم و عرف اجتماعی شناخته میشود.
تفاوت شیربها با مهریه چیست؟
مهریه حقی قانونی برای زن است که در عقدنامه ذکر میشود، در حالی که شیربها بیشتر جنبهی سنتی و قراردادی دارد و به خانواده عروس تعلق میگیرد.
اگر در قرارداد ازدواج به شیربها اشاره شود، آیا الزامی برای پرداخت آن وجود دارد؟
اگر طرفین در قرارداد ازدواج صراحتاً به پرداخت آن توافق کرده باشند، دادگاه میتواند بر اساس توافق آنها، زوج را ملزم به پرداخت کند.
آیا شیربها در قانون وجود دارد ؟